Türk yüzyılı için ekonomide 'kızıl elma'mız dünyada ilk 10'a girmek
Türkiye'nin küresel rekabet avantajı yakaladığını belirten İTO Başkanı Şekib Avdagiç, '21. yüzyılı Türk yüzyılı yapacak olan, hep birlikte 'yeni kızıl elma'mız olan 'dünyanın gelişmiş 10 ekonomisinden biri olma' hedefine doğru yürümeliyiz' dedi.
Dünyadaki değişimlerle birlikte gelen fırsatları, Türkiye adına büyük imkan olarak gördüklerini söyleyen Avdagiç, şöyle devam etti: “Coğrafyamız, sağladığı avantaj kadar zorluklar da getiriyor. Ama riski bertaraf edip fırsata çevirebilecek deneyime ve güce sahibiz.”
Başkan Avdagiç, “Arz güvenliğini garanti edecek ‘sürdürülebilir bir küresel tedarik merkezi’ olmayı odağa alan kısa, orta ve uzun vadeli bir plan oluşturmalıyız. Böylesi bir iddia, Türkiye’nin yeni kalkınma hikayesinin ana teması olacaktır” dedi.
xxx
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, Oda’nın ekim ayı olağan Meclis Toplantısı’nın açılışında yaptığı konuşmada, küresel değişimle birlikte Türkiye için yeni rekabet avantajlarının da oluştuğunu vurguladı.
COĞRAFYANIN RİSKLERİ-FIRSATLARI
20. Dönem itibariyle Oda üye sayısının 700 bine ulaşacağını belirten İTO Başkanı Avdagiç, Meclis Toplantısı’ndaki konuşmasında, Türkiye ve dünya ekonomisindeki gelişmeleri değerlendirdi. Avdagiç, küresel değişimlerle birlikte gelen fırsatları, Türkiye adına büyük imkan olarak gördüklerini söyledi. Avdagiç, “Coğrafyamız, sağladığı avantaj kadar zorluklar da getiriyor. Ama riski bertaraf edip fırsata çevirebilecek deneyime ve güce sahibiz. Pandemi ve Rusya-Ukrayna savaşı ile elde ettiğimiz fırsatlar bunun somut örneğidir” dedi.
UZUN DÖNEMLİ POZİTİF AYRIŞMA
Küresel ticarette öne çıkan tedarik avantajını iyi değerlendirmeye odaklanmamız gerektiğini vurgulayan Şekib Avdagiç, bunu başardığımızda, Türkiye’nin uzun dönemli pozitif ayrışma alanı oluşturabileceğini ve üretimde kalıcı büyümeyi ve refahı artırabileceğini söyledi. Avdagiç, “Arz güvenliğini garanti edecek ‘sürdürülebilir bir küresel tedarik merkezi’ olmayı odağa alan kısa, orta ve uzun vadeli bir plan oluşturmalıyız. Böylesi bir iddia, Türkiye’nin yeni kalkınma hikayesinin ana teması olacaktır” dedi.
RESESYONA KARŞI TAHKİMAT
Şekib Avdagiç, şöyle devam etti: “Önümüzdeki gündem maddesi, ülkemizin küresel resesyondan mümkün olduğunca az etkilenmesi olmalıdır. Bu konuda atılan tüm adımları önemsiyoruz. Biz resesyona karşı tahkimatımızı güçlü yaparsak üretim maliyetlerimizi dengede tutarak rekabet avantajı sağlarız. Pazar ve ürün çeşitlendirmesiyle dünya ticaretindeki payımızı daha da yukarıya taşıyabiliriz.”
ARZ KAYNAKLI ENFLASYON
İTO Başkanı Avdagiç, Türk özel sektörü ve Türk girişimcisinin küresel ekonominin yüksek enflasyon ve resesyonla büyük sınavında, ülkemizin üretim ve ihracat gücünü koruyabilmesi ve pozitif yönde ayrışması için her türlü fedakarlığı yaptığını ifade etti.
Şekib Avdagiç, dünyada arz kaynaklı bir enflasyon sorununun öne çıktığını belirterek, “Küresel resesyonun yaklaşan ayak sesleri, talep daralmasına bağlı olarak emtia fiyatlarında gevşemeye yol açtı. Enflasyonun, baz etkisinin de devreye girmesiyle birlikte önümüzdeki yılın başından itibaren ivme kaybetmeye başladığını göreceğiz. Bu sürecin iyi değerlendirilmesi gerektiğine inanıyoruz. Enflasyonun ivme kaybettiği bu dönemi, fiyat istikrarının yeniden tesisi konusunda bir fırsata çevireceğimiz beklentisi içindeyiz” diye konuştu.
VEFA BORCU
“Önce, bir vefa borcunu yerine getirmek istiyorum” diyen Başkan Şekib Avdagiç, şöyle devam etti: “Bizim temel inancımız, yaptığımız her şeyin itici gücünün sizler olduğu, yaptığımız her icraatın sizlerin verdiği destek sayesinde gerçekleştiğidir. Sizler bizi oylarınızla seçip güçlü bir şekilde yönetime lâyık görmeseydiniz, biz yönetim kurulu olarak göğsümüzü gere gere, büyük bir kıvançla projelerimizi, faaliyetlerimizi uygulayamazdık. Bize bu kuvveti veren, bize güvenen siz dostlarımız arasında ne yazık ki, bugün olmayan arkadaşlarımız bulunuyor. Onları görev süreleri dolmadan kaybettik.”
20. DÖNEM KAYIPLARI
20. Dönem’de kaybettiğimiz Meclis ve Komite Üyeleri ile İTO profesyonel kadrosunda çalışanları minnetle, rahmetle ve şükranla anan Avdagiç, “Mekanları cennet olsun, onları hiçbir zaman unutmadan her zaman hayırla yad edeceğiz” dedi. Devamında da 20. Dönem kayıplarını şöyle sıraladı: “Meclis Üyelerimiz Mithat Yümlü, Hasan Sevilir, Nuri Özelmacıklı, Yılmaz Cömert ve Mehmet Zeki Sayın merhumlar, mekanınız cennet olsun. Meslek Komitesi Üyelerimiz merhum Ebubekir Deveci, Nurullah Dal, İsmail Bozkuş, Kadir Keçelioğlu, Lütfi Gül, Mehmet Çelik ve Tolga Yener kardeşlerimiz sizlere rahmet olsun… Yine bir dönem Yönetim Kurulu’nda birlikte çalıştığımız Disiplin Kurulu eski Üyemiz Muhammed Yenel Bey’i de rahmetle anıyorum. Ayrıca çalışma arkadaşlarım Taluy Emil Bey, Nuray Rokzan ve Birgül Subaşı Hanımefendileri de rahmetle yad ediyorum. Her birinin mekanı cennet olsun.”
PANDEMİ DÖNEMİNDEKİ ATILIMLARDAN
Konuşmasında İstanbul Ticaret Odası’nın çalışmalarına değinen Avdagiç, İTO’nun 20. Dönem’inin, Oda açısından pandemiye rağmen atılım ve altın yıllar dönemi olduğunu belirtti. Avdagiç, “700 bin üyemizin tamamını merkeze alan bir yönetim ve faaliyet anlayışı geliştirdik. Dijital Oda olmakla yetinmedik, dijital çağa istikamet veren üyelerin Odası olmayı hedefledik. Allah’a şükür, bu konuda büyük yol kat ettik. Üyemizden şehrimize, şehrimizden ülkemize, ülkemizden tüm dünyaya yayılan çalışmalarımızla İTO tarihine altın sayfalar ekledik” diye konuştu.
DOÇENT MECLİS ÜYESİNE TEBRİK
20. Dönem’in son Meclis Toplantısı’nda ahirete intikal edenler rahmetle yad edilirken, doçent unvanı alarak akademik kariyerini ilerleten Meclis Üyesi Ayhan Etyemez’e ise tebrik geldi. Doç. Ayhan Etyemez’e tebrik plaketini, İTO Meclis Başkanı Öztürk Oran ile İTO Yönetim Kurulu Başkanı Şekib Avdagiç takdim etti ve başarılarının devamını dilediler.
TÜM ZORLUKLARA RAĞMEN
Türkiye’nin tüm zorlukları, hükümet ve özel sektörle birlikte kolay kılacağını gösterdiğini vurgulayan Başkan Avdagiç, “21. yüzyılı Türk yüzyılı yapacak olan, hep birlikte ‘yeni kızıl elma’mız olan ‘dünyanın gelişmiş
10 ekonomisinden biri olma’ hedefine doğru yürümeliyiz” dedi.
Üyelerimize ve ülkemize hizmet şiarıyla çalıştık
İstanbul Ticaret Odası Meclis Başkanı Öztürk Oran, Oda’nın 20. Dönem son Meclis Toplantısı’nda şunları söyledi: “İstanbul iş dünyası olarak önemli bir sorumluluğu alnımızın akıyla tamamlamak üzereyiz. Bu 4.5 yıllık maratonda 59 toplantı gerçekleştirdik. Bunların 16’sı uzaktan katılımla oldu. Bir kısmı da hibrit şekilde gerçekleşti. Hangi şartta olursak olalım görevimizi layıkıyla yerine getirmek için uğraştık. Bu koltuklarda olduğumuz her anı üyelerimize, sektörlerimize ve ülkemize hizmet şiarıyla yaşadık. 81 Meslek Komitemizin kıymetli üyelerine, Oda Meclisimizde ve Yönetim Kurulumuzdaki tüm arkadaşlarıma, bu yolda bizlere elinden gelen desteği sunan İstanbul Ticaret Odası personelimize şükranlarımı sunuyorum.”
9 Kasım’da İstanbul Fuar Merkezi’nde komite seçimlerinin gerçekleştirileceğini hatırlatan Oran, şöyle devam etti: “Yüksek katılımlı, heyecanı bol ama centilmence bir yarış olmasını temenni ediyorum. İnanıyoruz ki İstanbul Ticaret Odası, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yılına yeni Meclisiyle yeni projeleriyle, taze bir kan sunacak… Biliyoruz ki İstanbul Ticaret Odası; Türkiye’yi 100. yılında daha da büyütecek, bu ülkeyi ileri taşıyacak fikirlerin adresi olacak. Hedefimiz bu, yolumuz bu!”
MECLİS’TEN YANSIMALAR
ONUR DUYDUM
Vildan Özcan-Sağlık Hizmetleri Meslek Komitesi: 20. Dönem’de meclis üyesi olmaktan büyük onur duydum. Her zaman babacan tavırları ile bize yaklaşan Meclis Başkanımız Öztürk Oran’a ve bizden destek ve yardımlarını esirgemeyen Yönetim Kurulu Başkanımız Şekib Avdagiç’e teşekkür ediyorum.
İKİ BAŞARILI PROJE
Hatice Kal-Telekomünikasyon Meslek Komitesi: Bu dönemde Kadın Girişimciler Kurulu adına çalışmaktan gurur duydum. Pandemi şartlarına rağmen Yükselen Markalar Projesi ve Erken Girişimci Geliştirme Merkezi projelerini hayata geçirme fırsatı bulduk. Emeği geçen herkese teşekkür ederim.
KIYMETLİ ÇALIŞMALAR YAPILDI
Sami Yılmaz-Elektrik Ekipmanları Meslek Komitesi: Çok güzel bir süreç yaşadık. Başkanımız Şekib Bey, kurumsal bir duruş gösterdi. Bu hassasiyetinden dolayı kendisini ve yönetim kurulumuzu kutluyorum. HAVELSAN ile dijital işbirliği yapılması da çok önemli.
ELEMAN EKSİKLİĞİ SORUNU ÇÖZÜLMELİ
Rasim Bilgehan-Örme Kumaş, Çorap ve Trikotaj Meslek Komitesi: Sektörlerimizi güçlendirmek, geleceğin dünyasında var olmak demektir. Sektörlerin öne çıkan iki sorunu var. Birincisi enerji fiyatlarının yüksekliği. İkincisi eleman yetersizliği; bu konuda doğru bir strateji ile iş dünyamız ve hükümetimiz el ele vermeli. Hızlı bir çözüm sağlanmalı.
MEZUN OLDUĞUM LİSEDE HAMİYİM
Vedat Coşkun-Kültür ve Spor Meslek Komitesi: Pandemi ve Ukrayna-Rusya savaşı ile zor bir süreçten geçtik. Bu dönemde işleri en çok sekteye uğrayan hizmet sektöründe faaliyet gösteren bizler için desteklerini esirgemeyen Başkanımıza teşekkür ediyoruz. Ayrıca mezun olduğum lisede hamilik görevini yapmaktan da gurur duydum.
YAZILIMCI GELİŞTİRME PROJESİ
Murat Hazıroğlu-Bilgi Teknolojileri Meslek Komitesi: Yazılımcı geliştirme projemiz var. Umarım gelecek dönemde bunları hayata geçirebiliriz.
BİR FUAR İLE SİPARİŞLER DOLDU
Ercan Özboyacı-Kuyumculuk Meslek Komitesi: Geçtiğimiz hafta kuyumculuk fuarı yapıldı. En başarılı fuarımızı gerçekleştirdik. Bir dahaki fuara kadar siparişler doldu. Bizi destekleyen Başkanımız Şekib Avdagiç’e teşekkür ederiz.
TALEPLERİMİZİ YANSITTIK
Numan Hocaoğlu-Gözlükçülük ve Saatçilik Meslek Komitesi: Çalışmalarımızda, her zaman sektörümü ön plana çıkarttım ve taleplerini gündeme getirdim. Çözüm bulduklarımız da oldu. Önümüzdeki dönem de görev alırsam yine sektörümün sorunlarını gündeme getireceğim.
ENERJİDE UYGUN TARİFE OLMALI
Hacı Demir-Mali Müşavirlik Meslek Komitesi: Merkezi ısıtmayı kullanan işyerleri 3.5 kat daha fazla ısıtma bedeli ödüyor. Perpa’da da bu sorunu yaşıyoruz. BOTAŞ nezdinde girişimde bulunup sorunu anlatacağız. Merkezi ısıtma kullanan işyerlerinin de uygun bir tarifeye geçmesi ve çözüm sağlanması gerekir. Odamızda her birimdeki çalışma arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz.
HÜKÜMLÜLERİN TOPLUMA ADAPTESİ
Serkan Bilir-Restorasyon ve İzolasyon Meslek Komitesi: İstanbul Denetimli Serbestlik Müdürlüğü içinde bir alan ile ilgili çalışmalar yaptık. İhtiyaç sahibi hükümlüler ve yakınları için gıda ve giyim yardımı yapılan bu çalışma da İTO desteği ile yapıldı. Bu insanlar topluma adapte olmaya çalışıyor. Biz de onlara bir nebze merhem olmaya çalışıyoruz.
SORUMLULUK SAHİBİYİZ
Gökhan Murat Kalsın-Mimarlık ve Mühendislik Meslek Komitesi: Küresel ekonomideki dalgalanma ve dönüşümün yaşandığı bu dönemde ülkemizin 2023 yılı yolculuğuna Odamızın 21. Dönem meclisi şahitlik edecek. Bu yolculukta memleketimizin geleceği için herkesin gövdesini taşın altına koyması boynunun borcu.
KARINCA GİBİ ÇALIŞILDI
Giyasettin Eyyüpkoca-Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meslek Komitesi: Necip Fazıl Kısakürek’in dediği gibi “Devler gibi eserler bırakmak için karıncalar gibi çalışmak lazım.” Bu dönem meclisi de, yönetimi de böyle çalıştı ve birçok iyi iş çıkardı.
VERİMLİ ÇALIŞMA DÖNEMİ YAŞADIK
Mustafa Hakan Özelmacıklı-Gayrimenkul Hizmetleri Meslek Komitesi: Verimli bir çalışma dönemi yaşadık. Bu süreçte verdikleri desteklerden dolayı yönetim kurulumuza ve İTO çalışanlarımıza teşekkür ediyorum.
OBJEKTİF OLMAYA ÖZEN GÖSTERDİK
Bayram Bilgin-İşletme Destek Hizmetleri Meslek Komitesi: İTO Hesapları İnceleme Komisyonu olarak, İTO Meclisi adına çalışmalarımızı gerçekleştirdik. Vicdani duygularımızla ve objektif olmaya özen gösterdik. Komisyondaki tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum. Güzel bir çalışma dönemini tamamladık.
HİZMETLERDEN GURUR DUYDUK
Kazım Eryaşar-İlaç ve Tıbbi Cihaz Meslek Komitesi: Son dönemde yapılan hizmetleri gururla izliyoruz. Mesela Liman Hanı gurur duyduğumuz çalışmalar arasında. Sektörümüzün gösterdiği teveccühle görev yaptık, talep ve önerilerini ilettik. İTO Yönetim Kurulumuz da bizlere yardımcı oldu.
TEKSTİLDE İLK 3’E HAZIRIZ
Şenol Aras-Hazır Giyim ve Konfeksiyon Meslek Komitesi: Sektörümüz dünyada 5. sırada yer alıyor. Desteklerle birlikte inşallah ilk 3’e girecek. Sektörüm adına mutluyum.
SAVUNMA FUARINA HAZIRIZ
Adil Nalbant-Makina ve Ekipmanları Meslek Komitesi: SAHA İstanbul projemize İTO her türlü desteği verdi. Savunma havacılık ve uzay kümelenme fuarı SAHA Expo için de öyle. 25-28 Ekim’de gerçekleştireceğimiz fuar için İstanbul Fuar Merkezi’nde hem indirim yapan hem de ana sponsor olan İTO’ya teşekkür ediyoruz.
İŞ DÜNYASI OKUMA ORANINI ARTIRMALI
Erhan Erken-Basım-Yayın Meslek Komitesi: Liman Hanı’ndan dijital alandaki faaliyetlere kadar çok şeyler yapıldı. İstanbul Ticaret Üniversitesi’nde de ciddi yatırımlar yapıldı. Üniversitemizin, Teknopark İstanbul’da yeri olmalı. İş dünyası olarak okuma oranlarını artırmalıyız.
SEKTÖRÜMÜZ İKİ FUAR KAZANDI
Nesim Ayyıldız -Kumaş Meslek Komitesi: Sektörümüze, Texhibition İstanbul Kumaş ve Tekstil Aksesuarları Fuarı ile İstanbul Fashion Connection Hazır Giyim ve Moda Fuarı IFCO’yu kazandırdık.15 milyar dolarlık ihracat hedefimize bu fuarlar önemli katkılar sağlayacak. İTO Başkanımıza ve Yönetim Kurulu’na teşekkür ediyoruz.
ÖZEL BİR DÖNEM
Hasan Hoşben-Sigortacılık Meslek Komitesi: Çok özel bir dönemden geçtik, hepimiz birbirimizin evine misafir olduk. Hayırlı bir seçim olsun.
MECLİSE TEŞEKKÜR EDİYORUM
Ferhan Ademhan-Toptan ve Dış Ticaret Meslek Komitesi: 4 yıllık yapılan güzel çalışmalardan dolayı meclis arkadaşlarıma teşekkür ediyorum.
ALTYAPI VE DİJİTALLEŞME
Salih Sami Atılgan-Motorlu Araçlar Tamir, Bakım ve İmalatı Meslek Komitesi: 20. Dönem’de Odamızla ilgili binalar ve dijitalleşme geliştirildi. Emeği geçen yönetim kurulumuza ve tüm arkadaşlara teşekkür ediyorum. Altyapının güçlendirilmesi, operasyonel faaliyetlerde kolaylık sağlar.
ÇOK FAYDALI İŞLER YAPTIK
Nedim Yusuf Baş-Mermercilik ve Madencilik Meslek Komitesi: Birlikte çok faydalı işlere imza attık.
BTM BÜYÜK BAŞARI
Orhan Albayrak-Eğitim Meslek Komitesi: Son 4 yılda çok doğru işler yapıldı. BTM gibi ciddi bir başarı var. Liman Hanı projesi var. Bunlar tebrik edilecek işler.
FUARLAR İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUZ
Hasan Karaman-Kumaş Meslek Komitesi: Tekstil fuarlarının sektörümüze kazandırılmasında emeği geçen Başkanımıza ve yönetim kurulumuza teşekkür ediyoruz.(ito haber)