Sudanlı paramiliter güçler Darfur'un kilit şehrinden 'güvenli geçişler' açacaklarını söyledi

Sudan'ın paramiliter Hızlı Destek Güçleri, haftalardır çatışmaların pençesinde olan Darfur'daki eski liman kenti El-Fasher'den "güvenli geçişler" açmaya istekli olduklarını açıkladı.

Sudan'ın paramiliter Hızlı Destek Güçleri, haftalardır çatışmaların pençesinde olan Darfur'daki eski liman kenti El-Fasher'den "güvenli geçişler" açmaya istekli olduklarını açıkladı.

Bir yıldan fazla bir süredir düzenli orduyla mücadele eden RSF, Cuma günü geç saatlerde yaptığı bir gönderide, "güçlerinin vatandaşlara kendi seçtikleri diğer bölgelere gönüllü olarak ayrılmaları için güvenli geçişler açarak yardım etmeye ve onlara koruma sağlamaya hazır olduğunu" doğruladı. .


Kuzey Darfur eyaletinin başkenti ve bir zamanlar pek çok kişinin sığınmak için toplandığı, insani yardım için önemli bir merkez olan El-Fasher, RSF'nin burayı kontrol etmeye çalıştığı dönemde çatışmaların pençesinde.


Paramiliter güçler, El-Fasher halkını "çatışma bölgelerinden ve hava kuvvetleri tarafından hedef alınması muhtemel bölgelerden kaçınmaya ve sakinleri harekete geçirip onları savaş ateşine sürüklemeye yönelik kötü niyetli çağrılara yanıt vermemeye" çağırdı.
Sudan, General Abdel Fattah al-Burhan liderliğindeki düzenli ordu ile eski yardımcısı Muhammed Hamdan Daglo liderliğindeki RSF arasında bir yıldan fazla süredir çatışmaların sancısını çekiyor.


Birleşmiş Milletler uzmanlarına göre, çatışmalar yalnızca Batı Darfur eyaletinin başkenti El-Geneina'da 15.000 kadar insanı öldürdü.


Tıbbi yardım kuruluşu Sınır Tanımayan Doktorlar Çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kuzey Darfur'daki hastanenin 10 Mayıs'tan bu yana çatışmalarda öldürülen 450'den fazla kişiyi ağırladığını ancak gerçek ölü sayısının muhtemelen çok daha yüksek olduğunu kaydetti.


Yine Çarşamba günü, BM'nin insani yardım koordinatörü Sudan sakinlerinin "acımasız şiddet cehenneminde sıkışıp kaldıklarını" ve yağmur mevsimi ve engellenen yardım nedeniyle giderek daha fazla kıtlık riskiyle karşı karşıya kaldıklarını söyledi.
Savaşın başladığı Nisan 2023'ten bu yana on binlerce insan öldü, milyonlarca kişi yerinden edildi.


Cuma günü BM, Sudan için aradığı 2,7 milyar doların yalnızca yüzde 12'sine sahip olduğu konusunda uyardı ve "kıtlığın yaklaştığı" uyarısında bulundu.

sudan africa Darfur paramiliter Birleşmiş milletler