Hizbullah lideri, Hamas lider yardımcısının Beyrut'ta öldürülmesinin ardından Misilleme sözü verdi

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, Hamas lider yardımcısı Salih El Aruri'nin Beyrut'ta öldürülmesine sert bir yanıt verdi ve bir misillemenin "şüphesiz geleceğini" belirtti.

Nasrallah, Cuma günü yaptığı konuşmada, Hizbullah'ın böyle bir ihlal karşısında sessiz kalmayacağını, bunun tüm Lübnan'ı riske atacağını vurguladı.

Al Arouri, Hizbullah'ın koruması altında Beyrut'ta sürgünde yaşıyordu.

Nasrallah, Hizbullah'ın Lübnan-İsrail cephesindeki askeri stratejisine övgüde bulunarak, caydırıcılık dengesini başarıyla koruduğunu belirtti. Lübnan topraklarının her santimini özgürleştirme ve İsrail'in sınır ve hava sahasını daha fazla ihlal etmesini önleme fırsatını vurguladı.

Nasrallah ayrıca Gazze'de Hamas'ı destekleyen İran destekli gruplardan oluşan sözde Direniş Ekseni'nin İsrail ve ABD'ye karşı birleşik direnişine de dikkat çekti. Amerikan güçlerini Irak'tan çıkarma şansından ve Yemen'in Kızıldeniz'deki eylemlerinden dolayı ABD'yi nasıl ifşa ettiğinden bahsetti.

Nasrallah, konuşmasında Hizbullah'ın son üç ayda Lübnan-İsrail sınırında günde ortalama altı ila yedi operasyon olmak üzere 670 operasyon düzenlediğini açıkladı. Hizbullah'ın önemli sayıda tank ve ekipmanı başarıyla imha ettiğini iddia etti.

İsrail ordusunun Lübnan-İsrail cephesindeki kayıplarını gizlediğini söyleyen Nasrallah, İsrail'in sunduğu rakamların doğruluğunu eleştirdi. İsrail, Hizbullah'ın Ekim ayında İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırısını caydırmak için sınır ötesi çatışmayı başlatmasından bu yana dokuz asker ve dört sivilin öldüğünü bildirdi.

Nasrallah, Hizbullah'ın Gazze'ye yönelik saldırganlığı durdurması ve bölgedeki askeri baskıyı hafifletmesi için İsrail'e baskı yapmak amacıyla Lübnan cephesi açtığını yineledi. Lübnan'a yönelik bir savaşın bedelini ilk ödeyecek olanlar kuzey İsrail'deki yerleşimciler olacağı için İsrail'i çatışmanın tırmanmaması konusunda uyardı.

Nasrallah yaptığı önemli açıklamada, Lübnan-İsrail sınırında devam eden duruma atıfta bulunarak, İsrail'in ilk kez kendi sınırları içinde tampon bölge kurduğunu kaydetti.

Lübnan, Hamas başkan yardımcısı Saleh Al Arouri'nin Beyrut'ta hedef alınarak öldürülmesine, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne şikayette bulunarak yanıt verdi. 4 Ocak tarihli ve yakın zamanda Reuters tarafından görülen şikayette, olay, İsrail'in Lübnan'a yönelik saldırılarının "en tehlikeli aşaması" olarak tanımlanıyor.

İddiaya göre İsrail, Al Arouri'nin ölümüyle sonuçlanan saldırıda 6 füze kullandı. Ayrıca Lübnan, İsrail'i Suriye'de bombalamalar gerçekleştirmek için Lübnan hava sahasını kullanmakla suçluyor.

Saleh Al Arouri'nin öldürülmesi bölgedeki gerilimi artırdı ve Lübnan'ın BM Güvenlik Konseyi'ne yaptığı şikayet durumun ciddiyetini ortaya koyuyor. Lübnan, şikayeti sunarak, İsrail'in hukuka aykırı saldırı eyleminin uluslararası alanda tanınmasını ve kınanmasını istiyor.

Hedeflenen öldürme, İsrail'in Gazze'deki savaşına ve Lübnan ile İsrail arasındaki sınır boyunca neredeyse her gün yaşanan ateş değişimlerine daha fazla gerilim kattı.

Perşembe günü, Lübnan'ın İsrail'i suçladığı bir saldırıda suikasta uğrayan Hamas lider yardımcısı Salih El Aruri'nin Beyrut'taki cenazesine yüzlerce kişi katıldı.

Yas tutanlar, ölenlerin duasını okumak için bir camide toplandı ve ardından ölenlerden üçünün defnedileceği Şatila mülteci kampına doğru yürüdü. Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'ndan Salih El Aruri, Azzam El Akraa ve Muhammed El Rais'in tabutları Filistin ve Hamas bayraklarıyla sarıldı.

Her tabutun üzerine bir makineli tüfek yerleştirildi ve cenaze alayı mezarlığa doğru ilerlerken yoğun silah sesleri duyuldu. Yas tutanlar Filistin bayraklarını sallayarak "Allahu Ekber" (Allah En Büyüktür) sloganları attı.

Lübnanlı ve Hamas güvenlik yetkilileri saldırıyı gerçekleştirmekle İsrail'i suçlarken, üst düzey bir Lübnanlı güvenlik yetkilisi güdümlü füzelerin bireyleri hedef aldığını belirtti. İsrail sorumluluğu üstlenmezken, ABD'li bir savunma yetkilisi saldırıda İsrail'in parmağı olduğunu doğruladı.

Nasrallah Çarşamba günü yaptığı konuşmada İsrail'i Lübnan'da savaş başlatmaması konusunda uyardı ve Hizbullah'ın kısıtlama olmaksızın karşılık vereceği sözünü verdi. Sürgündeki birçok Hamas figürü Hizbullah'ın koruması altında Lübnan'da yaşıyor. Ekim ayında İsrail'in Gazze'ye yönelik savaşının başlamasından bu yana, sınır bölgesinde İsrail ile Hizbullah arasında neredeyse her gün ateş alışverişi yaşanıyor.

Kaynak: ahramonline

nasrallah lübnan israil hamas Al Arour Hizbullah iran