ABD kamu borcunun rekor seviyeye ulaşması olası kurumların 'kapanma krizi'nin sinyalini veriyor
Günlük Hazine Açıklamasına göre, ödenmemiş kamu borcunun toplam miktarı Perşembe günü 33.911 trilyon dolardan 34.001 trilyon dolara yükseldi. Ek olarak, Reuters'e göre federal borç tavanına dahil olan borç Perşembe günü 33.794 trilyon dolardan Cuma günü 33.89 trilyon dolara yükseldi.
ABD federal hükümetinin kamu borcu, tarihi bir dönüm noktasına işaret ederek benzeri görülmemiş bir şekilde 34 trilyon dolara fırladı. Eş zamanlı olarak federal hükümet kendisini bir finansman savaşının eşiğinde buluyor. Çinli uzmanlar, ABD federal hükümet kurumları içinde olası bir "kapanma krizi" konusunda uyarıda bulunarak, ABD maliye politikası konusunda süregelen çatışmanın uzun süredir devam eden sorumsuz ekonomi politikası ve kalıcı partizan çatışması sorununun altını çizdiğini vurguladı.
Günlük Hazine Açıklamasına göre, ödenmemiş kamu borcunun toplam miktarı Perşembe günü 33.911 trilyon dolardan 34.001 trilyon dolara yükseldi. Ek olarak, Reuters'e göre federal borç tavanına dahil olan borç Perşembe günü 33.794 trilyon dolardan Cuma günü 33.89 trilyon dolara yükseldi.
Rekor düzeyde kamu borcu yaşanırken, Cumhuriyetçiler ve Demokratlar arasında Yeni Yıl finansmanına ilişkin çekişme sürüyor.
Kasım 2023'te ABD Kongresi, hükümetin kapanmasını önlemek için Devam Eden Karar (CR) olarak bilinen geçici kısa vadeli bir yasa tasarısını kabul etti ve yasa yapıcılara 2024 yıllık mali bütçesini müzakere etmeleri için iki aydan fazla süre tanıdı. Geçici yasa tasarısına göre, ABD hükümeti, Ocak ve Şubat aylarında kısmi kurum fonlarının sona ermesiyle karşı karşıya kalacak ve en son tarih 19 Ocak 2024 olacak.
Artan kamu borcu, faiz ödemelerinin artmasına neden olacak. Kamu borcunun tamamına ilişkin muazzam miktardaki faizin geri ödenmesi ile federal hükümetin operasyonel kapasitesinin sürdürülmesi arasında bir orta yol bulmak çok önemlidir. Uzmanlar, borç temerrüdü, ABD'nin kendi varlıklarının kaybı, ABD dolarının güvenilirliği ve tüm ülkelerin ABD ekonomisine olan güveninin kaybolması nedeniyle ABD'nin kredi itibarını tehlikeye atmayı göze alamayacağını kaydetti. maliyet arasındadır.
ABD araştırmaları uzmanı, "Tıpkı bisiklete binmek gibi, bir tekerleğin frenine basarsanız ikisi de ileri gidemez. Sorumlu kişi bu ayrılığı durdurmak için herhangi bir şey yapmazsa tüm bisiklet parçalanır" dedi. Global Times'a anonim olun dedi.
Medyada çıkan haberlere göre, borçlar arttıkça Demokratlar herhangi bir harcama kesintisi olmadan borç tavanının yükseltilmesini talep ederken, Cumhuriyetçiler partizan görüş ayrılığını vurgulayarak önce Demokratların önceliklerinde derin kesintiler talep etti. Reuters'e göre Cumhuriyetçiler, 2024 mali yılı ihtiyari harcamalarının Haziran ayında kararlaştırılan sınırların altına düşürülmesini talep ediyor.
Haziran ayında Temsilciler Meclisi ve Senato, borç tavanının askıya alınmasının 2025 yılına kadar uzatılması konusunda anlaşmıştı ve buna ek olarak hükümet harcamalarına da sınırlamalar getiriyordu. AP tarafından hazırlanan bir rapora göre, borç limitinin yükseltilmesiyle hükümet mevcut borçları karşılamak için borç alabilecek.
Renmin profesörü Diao Daming, "Her iki taraf da ABD ekonomisiyle oyun oynuyor. Partizan siyasetin çıkarları doğrultusunda hükümetin normal operasyonları ve ABD halkının refahı üzerine bahse girmeyi tercih ediyorlar." Pekin'deki Çin Üniversitesi, Global Times'a söyledi.
ABD'nin toplam borç miktarı hala yüksek ve sürekli olarak borç temerrüdünün eşiğinde sendeleyerek büyüme eğilimi göstermeye devam ediyor. Uzmanlar, ABD'nin uzun süredir federal hükümetin işleyişini ve kendi ekonomik faaliyetlerini sürdürmek için hazine bonosu ihracına güvendiğini, bir yandan da ABD tahvilleri aracılığıyla ABD dolarının küresel hakimiyetini koruduğunu kaydetti. Uzmanlar, bu ekonomik kalkınma modeli altında ABD'nin ekonomik ve siyasi sorunlarının sonuçlarını diğer ülkelere kaydırabildiğini ve zamanla ABD'nin son derece sorumsuz bir politika eğilimi ve alışkanlığı geliştirdiğini belirtti.
ABD'deki mali düzenlemenin arkasında, ABD'deki Demokrat ve Cumhuriyetçi partiler ile Kongre ile Beyaz Saray arasındaki uzun süreli keskin çatışma ve çatışma yer alıyor. Yukarıda bahsi geçen isimsiz uzman, borçla ilgili meseleyi sürdürülebilir ve zararsız bir şekilde çözmenin onlar için zor olması nedeniyle, iki partinin kaotik siyasi ortamda karşı karşıya gelmeye devam edeceğini söyledi.
Fudan Üniversitesi Amerikan Çalışmaları Merkezi'nin direktör yardımcısı Song Guoyou, Kongre'nin herhangi bir bütçe harcama tasarısını geçirmeyi başaramaması halinde federal hükümetin bir kez daha "kapanma kriziyle" karşı karşıya kalacağına inanıyordu.
Reuters, Kasım ayındaki başkanlık ve kongre seçimlerinin uzlaşmaya varmayı giderek zorlaştıracağını öngördü.
Diao, "Seçimler konuyu kesinlikle daha da karmaşık hale getirecek. Ancak Demokratlar ile Cumhuriyetçilerin "borç bombasını" ellerinde tutarak partizan tartışmalara girişirken uzlaşmaya istekli olup olmadıklarını ve nasıl uzlaşmaya istekli olduklarını söylemek için henüz çok erken." dedi.
Diao, iki partinin olası bir devlet kurumunun kapatılmasının sonuçlarını tartmak zorunda kalacağına inanıyor; bu, Amerikan toplumunun her düzeyinde şüphesiz büyük bir etki yaratacak, zira pek çok hükümet operasyonu işlemeye devam etmeyecek ve pek çok işlev ciddi biçimde kısıtlanacak.
Amerika'nın Sesi'ne göre, 1976'dan bu yana 21 federal hükümet kapatıldı; buna 1980'den bu yana hükümet çalışanlarını izin almaya zorlayan 10 kapatma da dahil.
Raporda, kamuoyu için en bariz senaryonun, klinik araştırmalara yönelik başvurular, silah izinleri ve pasaportlar gibi tüm hükümet çalışmalarının ertelenmesi ve diğer hükümet hizmetlerinin etkileneceği belirtildi. Devlet müteahhitleri veya milli parklardaki turizm hizmetleri de dahil olmak üzere federal hükümetle yakın bağları olan işletmelerde aksamalar yaşanabilir.