-
Köşe Yazıları
-
GÜNÜN EN ÇOK OKUNANLARI
-
Ailede Sağlıklı İletişim-2
İşbirliği ve iş bölümü; ailede eşler, çocuklar ve varsa diğer kişiler arasında yardımlaşma ve iş bölümü esastır. İş bölümü yapılarak işlerin daha kolay ve hızlı yapılması sağlanır. Kadın, erkek ve çocuklar olarak yapabileceği bir işin ucundan tutar ve yardımcı olur. Aile içindeki iş bölümü çocuklarda sorumluluk duygusunu da geliştirir.
Mizah duygusu; evlilik ve aile hayatındaki iletişim ve ilişkiler, işyeri ve resmi daire kurallar gibi olamaz. Aile içinde herkes usulüne uygun bir şekilde birbirine espri yapabilmeli ve havayı yumuşatabilmelidir.
Yaşamı sürdürebilmek için temel ihtiyaçlarının karşılanması; aile hayatı temel ihtiyaçlarımızın karşılandığı yerdir. Yeme, içme, temizlik, uyku ve eşler arasında cinsellik vb. temel ihtiyaçlarımız aile hayatında giderilir. Bunların çoğunluğu aile dışında, ev dışında yapılıyorsa sağlıklı bir aile özelliğini kaybediyor demektir.
Problem çözme yeteneğini geliştirme; evlilik ve aile hayatı ile ilgili problemler yine aile içinde, aile bireylerinin katkısıyla etkili bir iletişim ve anlayarak-anlaşılarak çözülür. Var olan problemi aile içinde çözmekten kaçarsak, problemler birikir ve büyük bir patlamaya neden olabilir. Aile hayatındaki bu problemden korkmamalı ve çözümü için katkıda bulunmaktan kaçınmamalı. İnsanın cebindeki iki demir para hareket halinde ses çıkarır, ses çıkarmaması da mümkün değildir. Farklı fiziksel, kişilik ve karakter özelliği taşıyan aile bireyleri arasında ilişki ve etkileşim durumunda ses çıkmaması mümkün değildir. Aile yaşantısında eşler ve çocuklar arasındaki ilişki ve etkileşimden dolayı hiç problem yaşamadıklarını, ses çıkmadığı söyleyenler, gerçekleri görmekten kaçıyorlardır. Nasıl ki iki bozuk paranın sesi çıkıyorsa, insan ilişkisi ve etkileşiminden de ses çıkar.
Aile içi ve eşler arası ilişkilerinde çıkan ses düdüklü tencerenin düdüğünden çıkan sese benzer. Ocakta içinde yemek pişirilen düdüklü tencere kaynama durumuna geldiği zaman ses çıkarır ve bu ses işlerin yolunda gittiğinin sesidir. Eğer bu ses çıkmadığı zaman tehlikelidir. Çünkü tencerenin hava çıkan yeri tıkanmıştır ve buhar içeride sıkışmaktadır. Bu böyle devam ederse tencerenin basınca dayanıklılık sınırını aşınca patlar ve etrafa büyük zarar verir. Yine aynı şekilde; fay hattındaki küçük şiddetli depremlerin, çok büyük şiddetli depremleri engellediği söylenir. Çünkü küçük sarsıntılarla fay hattında enerji boşalmasına neden olur. Böylece büyük enerji birikimleri ile büyük depremlerin olması engellenmiş olur.
Aile içinde de küçük problemleri küçük görmeden vakit geçirmeden aile içinde etkili bir iletişim ve anlayışla çözmeye çalışılmalıdır. Aile içinde çözemiyorsak, eşler birlikte güvendiği kişilere danışabilir. Daha profesyonelce yardım almak gerekirse aile danışmanlarına gidilebilir. Problemler ve aile mahremiyetini içeren konular ilgisiz kişilerle kesinlikle konuşulmamalıdır. Çünkü siz problemi kendi aranızda çözmüş, hatta unutmuş olabilirsiniz fakat probleminizi anlattığınız o ilgisiz kişi sizi hala problemli olarak bilir. Ayrıca bunu başkaları ile de paylaştıysa, herkesin bakışı size karşı farklı hale gelebilir.
Aile bireyleri kaliteli birlikte zaman geçirme; sağlıklı bir ailede bireyler birlikte olmaktan zevk duyarlar. İyi bir iş bölümü ve zaman planlaması ile birbirlerine zaman ayırırlar. Birlikte zaman geçirebilmek için ele geçen fırsatları iyi değerlendirmeli ve birbirlerinin ilgi ve hobilerine saygı duymalıdırlar. Aile içinde ilgiyi, saygıyı, değeri bulamayan kişiler, aile içinde bulamadığı ilgiyi, saygıyı ve değeri dışarıda aramaya başlar. Bu durum aileden kopmalara neden olur. Aile bireyleri ilgi, saygı ve değeri karşıdan beklemeden, diğer aile bireylerine ilgi, saygı ve değeri vermelidir. Aynı zamanda bunlara ihtiyacı olduğunu ve aile içi ilişkilerdeki sıcaklığı hissettirmeli ve hissetmelidir.
Maneviyat, inanç ve değerler; nasıl ki insanın biyolojik yönü ve bununla ilgili ihtiyaçları varsa; aynı zamanda psikolojik-duygusal yönü de vardır. Aynı bunun gibi aile hayatının da hem maddi hem de manevi yönü vardır. İnsanın bedeninin canlılığı, hareketliliği; insanın ruhunun varlığına bağlıdır. Aile hayatının da varlığı ve sağlığı inanç ve manevi değerlere bağlıdır. Yapılan araştırmalarda; ‘’uzun ömürlü, huzurlu ve mutlu ailelerin en önemli özelliklerinden biri; dini yaşantı ve manevi değerlere saygıdır’’.
Aile hayatına başlarken evliliğin ilk adımında ‘’kız istemeye’’ gidildiğinde ‘’Allah’ın emri, peygamberin kavli ile…’’ söze başlanır. Bütün din ve kültürlerde ‘’resmi-medeni nikâh’’ yapılmakla birlikte ‘’dini-imam nikâhı’’ da yapılarak evliliğe ‘’kutsal değer’’ katılmaktadır. Evlilik ve aile hayatı temel ihtiyaçlarımızı giderirken, onu manalı, gayeli kılan da dini yaşantı ve değerlerdir. Özellikle İslam Dininde hem Kur’an-ı Kerim ve Hadis-i Şerifler evlilik hayatının her alanında kendini hissettirir ve yapmamız gerekenleri en teferruatlı bir şekilde bize öğretir. Nasıl insan bedeninden ruh çıktığı zaman kişi canlılığını kaybedip et ve kemik haline gelerek insan olma özelliğini kaybediyor ve çürüyüp kokmaması için en sevdiğimiz dahi olsa en kısa zamanda toprağa gömme zorunda kalıyoruz. Aynı şekilde aile hayatından dini ve manevi değerleri çıkarsak elimizde en güvenilir ‘’evlilik sözleşmesi’’ dahi olsa evliliği ayakta tutması mümkün değildir.
Dini ve manevi bağları olmayan aile hayatı sadece temel ihtiyaçların giderildiği otel hayatından farkı kalmaz. Eskiden ailenin kaldığı yere ‘’ev’’ yerine ‘’mesken’’ denilirdi, şimdi ise ‘’konut’’ denilmektedir. Mesken; insanı sakinleştiren, huzur veren yer anlamına gelmektedir. Konut ise; konulan yer, durup geçilen yer anlamına gelmekte ve mesken kadar sıcak değildir.
Kıssadan hisse:Beden Ve Ruh
Beden ile ruh aralarında konuşuyorlardı. Beden güzelliğine ve parlaklığına mağrur olarak ruha dedi ki:"Ben senden daha değerliyim; bak herkes bana ilgi gösteriyor ve beni seviyor."
Ruh ise, kendi letafetini gizlemiş olduğu halde o bedene dedi ki:
"Hey süprüntülük! Sen kim oluyorsun? Ben senden çıkayım da o zaman görürsün. Seni sevenler sana mezar kazarlar. İki gün bile seni saklamaz, böcek ve karıncalara gıda olman için seni toprağa gömerler.
İlyas TÜRKMEN-
Aile ve Evlilik Danışmanı
2013-12-25 00:56:35
Okunma Sayısı: 22741
Okunma Sayısı: 22741
Yasal Uyarı: Dünya Times yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm haklarının sahibidir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.
Yazarın Önceki Yazıları:
- Bağırarak konuşmak çözüm mü? 2016-09-07 06:59:17
- Bağırarak konuşmak çözüm mü? 2016-09-07 06:57:08
- Çocukları Karşılıksız Sevgi Büyütür... 2016-08-29 14:27:03
- Okulların Açılma Heyacanını Yaşama 2015-09-28 11:42:07
- Sevgi ve iletişim ailede başlar 2015-05-21 21:28:53
- Yaşamın İçinde "Baba Ve Çocuk" 2015-03-09 18:20:44
- Ana Baba Olmak Mı? Ana Baba Olabilmek Mi? 2014-11-20 14:08:29
- Okullar açılırken "…..Bir mum yak" 2014-09-12 12:54:08
- Farklılıklar Zenginliğimiz Olsun 2014-07-05 14:26:25
- Ana gibi yar, baba gibi dost…. 2014-05-28 11:20:45
- Tüm Yazıları